De geschiedenis van ijs
De Siciliaanse poelier Ruggeri won een roemrijke wedstrijd van de Catharina de' Medici met een creatie van "een bevroren zoetigheidje". Hij was op slag beroemd en werd gevraagd door alle grote vorstenhoven. Hij werd het zo beu dat hij het recept naar Catharina de' Medici opstuurde, verborgen in een beeldje, met de mededeling dat hij liever terugkeerde naar zijn beroep als poelier. Roomijs werd zo populair in Italië dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde de Siciliaan Procopio Coltelli zich in Parijs en begon er een semi-industriële ijsfabriek. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Een kleine honderd jaar na de oprichting verkocht de ijssalon tachtig verschillende smaken ijs. Beroemde mannen als Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er dan ook over de vloer. Room- en melkijs raakte erg geliefd. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings. Consumptie-ijs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, en zij vonden als eerste een ijsmachine uit. De eerste fabriek voor consumptie-ijs werd gebouwd in Baltimore. De populaire hoorntjes zijn waarschijnlijk in de loop van de 19e eeuw ontstaan.
Onze regio heeft er lang op moeten wachten, maar 20 jaar geleden startte wij met Multi IJs in het Eggert Centrum in Purmerend. Nu, 20 jaar later hebben wij zelfs drie vestigingen.
Onze regio heeft er lang op moeten wachten, maar 20 jaar geleden startte wij met Multi IJs in het Eggert Centrum in Purmerend. Nu, 20 jaar later hebben wij zelfs drie vestigingen.